Son zamanlarda Türkiye'de artan saldırıların temel sebeplerinden biri olarak bireysel silahlanma gösteriliyor. Silahlara ulaşımın kolaylaşması, toplumun güvenliğini tehdit ederken, İçişleri Bakanlığı'nın verileri de bu tehlikenin boyutlarını ortaya koyuyor. Buna göre, yılın ilk dokuz ayında Türkiye genelinde 70 bin ruhsatsız silah ele geçirildi. Umut Vakfı'nın raporuna göre Türkiye'de 30 milyondan fazla silah bulunuyor ve bunların sadece 4 milyonu ruhsatlı. Üstelik her yıl silah sayısında %3,5 oranında bir artış görülüyor.

CHP'li İlgezdi: Bütçe yok değil, iktidarın tercihine göre bütçe var CHP'li İlgezdi: Bütçe yok değil, iktidarın tercihine göre bütçe var

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, 2023 yılında basına yansıyan verilere göre, 3 bin 773 silahlı şiddet olayında 2 bin 318 kişi hayatını kaybederken, 3 bin 820 kişi yaralandı. Uzman Dr. Ayhan Akcan ve emekli polis İsa Altun, bireysel silahlanmanın ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu ve acil tedbirlerin alınması gerektiğini vurguluyorlar.

SOSYAL MEDYADAN SİLAH SATIŞI

Dr. Ayhan Akcan, "Ruhsatsız silah bulundurmanın cezası hapis olmalı, ruhsat yaşı 21'den 25'e çıkarılmalı ve ruhsat süresi beş yıldan iki yıla düşürülmeli" ifadelerini kullanırken, İsa Altun, çocukların silahlara erişiminin kolaylaştığını ve sosyal medya üzerinden yapılan silah satışlarının mutlaka engellenmesi gerektiğini belirtti.