Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Türkiye Belediyeler Birliği’nde düzenlenen 6. Uluslararası Dirençlilik Kongresi kapsamında gerçekleştirilen ‘Afet Atıklarının Yönetimi’ başlıklı oturumda konuştu.
Tutdere, 6 Şubat depremleri sonrası oluşan moloz yığınlarının büyüklüğüne ve asbest tehlikesine dikkat çekti.
Başkan Tutdere, yıkılan binalardan yayılan asbestin önümüzdeki 10 yıl içinde en az 300 bin kişinin kansere yakalanmasına yol açabileceğini söyledi.
DEPREM BÖLGESİNDE ASBEST TEHLİKESİ
Tutdere, asbest tozlarının yıkım sırasında çevreye yayılarak halk sağlığı için ciddi bir tehdit unsuru oluşturduğunu vurgulayıp, şöyle konuştu:
“11 Eylül Amerika İkiz Kule saldırılarından sonra, Amerikalılar yıkılan yapıların çevreye yaydığı asbest miktarını analiz ederek, bölgede ortaya çıkan hastalık vakalarını hesaplamışlardı. Benzer bir yöntemi, 6 Şubat depremlerinden etkilenen iller için de uyguladık. Depremden sonra ortaya çıkan toplam 350 milyon ton asbesti baz alarak yaptığımız hesaplamalarda -11 Eylül saldırılarına göre 100 kat daha fazla-, önümüzdeki 10 yıl içinde bölgede 300 bin ila 400 bin kişinin, özellikle karın zarı ve akciğer kanseri başta olmak üzere asbest kaynaklı çeşitli kanser türleriyle karşılaşma ihtimali olduğunu gördük.”
DEPREMDEN BİLE DAHA BÜYÜK TEHDİT
“Bu durum, depremde yaşanan can kayıplarından bile daha büyük bir tehdit oluşturabilir. Depremde, resmi rakamlara göre, 50 binden fazla insanımızı kaybettik. Bu rakamların her biri birer insan, birer umut ve bu toprakların değerli insan kaynağıydı. Deprem, Türkiye’de derin bir travma yarattı. Ancak asbestin neden olacağı sağlık sorunları, hem insan kaynağı, hem ekonomi hem de sağlık sistemi açısından çok daha büyük ve uzun vadeli bir tehdit anlamına geliyor.”
BELEDİYELER BU YÜKÜ KALDIRAMIYOR
Atık yönetiminin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görevi olduğunu hatırlatan Başkan Tutdere, Belediyelerin yeterli bütçe ve ekipmana sahip olmadıkları için süreci verimli yönetemediğine dikkat çekti.
Konuyla ilgili olarak hükumete ve Bakanlığa çağrıda bulunan Başkan Tutdere, "Türkiye Afet Risk Planına göre enkazları jaldırmak, yıkmak ,molozları kaldırmak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının uhdesinde ama biz görevimiz ne olursa olsun biz insanların hayatını tehlikeye atacak bu atıkların toplanması için gerekli olan tüm işlemleri yapacağız ama çok büyük moloz yığını var bununla mücadele etmekte zorlanıyoruz. Türkiye Belediyeler Birliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteğiyle atıkların ayrıştırılması ve ekonomiye kazandırılması için kapsamlı bir sistem kurulması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
(ANKA)