Türkiye, Arap yarımadası ve Afrika'dan gelen çöl tozlarının etkisine girdiği bir dönemden geçiyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamaya göre, Doğu Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili olan toz taşınımı yarın sabah saatlerinden itibaren yurdu terk edecek. Ancak uzmanlar, ikinci bir çöl tozu atağının yaklaştığını belirtiyorlar.

ASTIM VE KOAH HASTALARINA KRİTİK UYARI

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, toz taşınımının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirerek, özellikle astım ve KOAH gibi kronik solunum hastalıkları olanların bu dönemde dışarı çıkmamalarını öneriyor. Önceki toz dalgasının acil servislerdeki vaka ve ölüm sayılarını artırdığına dikkat çeken Özlü, ikinci bir atağın gelmekte olduğunu vurguluyor.

Prof. Dr. Özlü, çöl tozlarının hava kalitesinde azalmaya, görüş mesafesinde düşüşe, çamur şeklinde yağışa ve bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. Astım ve KOAH hastaları başta olmak üzere, solunum yolu rahatsızlıkları olan bireylerin toz taşınımının yoğun olduğu günlerde mümkün olduğunca evde kalmalarını ve dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyor.

Toz2-1

MASKE KULLANIMI ŞART

Tozlu havalarda dışarı çıkanların, mümkünse maske kullanmalarını ve kısa süreli işlerini hızlıca halletmelerini öneren Prof. Dr. Özlü, eve döndükten sonra kıyafetlerin değiştirilmesini, gargara yapılmasını ve yüzün yıkanmasını tavsiye ediyor. Ayrıca, toza maruz kalan kişilerde gözde, burunda, ciltte ve boğazda rahatsızlıklar yaşanabileceğini belirterek, bu semptomların varlığında hemen bir sağlık uzmanına başvurulması gerektiğini vurguluyor.

Özellikle havada belirgin bir toz birikimi veya kirlilik fark edildiğinde, pencerelerin sıkı sıkıya kapatılması ve dışarı çıkılmamasının önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özlü, toz taşınımının olumsuz etkilerini minimize etmek için dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.