Ekonomi

Asgari ücret zammında konuşulan iki seçenek: Asgari ücret ne kadar olacak?

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammında en az yüzde 25 zam yapılacağı ve asgari ücretin 21 bin 250 lira seviyesine çıkacağı öne sürülüyor.

Abone Ol

Asgari ücrette yapılacak zammın, 2024 yıl sonu enflasyon oranına mı yoksa 2025 yılı için öngörülen enflasyona mı dayanacağı merak konusu oldu. Türkiye gazetesindeki habere göre, ekonomi yönetimi asgari ücrete 2025 yılı enflasyon beklentisi olan yüzde 25 oranında bir zam yapılmasını değerlendiriyor. Bu artışla birlikte asgari ücretin 21 bin 250 TL’ye çıkabileceği belirtiliyor. Ancak AK Parti içinde hakim olan görüş, bu oranın yüzde 28-30 seviyelerinde olması yönünde, bu durumda asgari ücret 22 bin TL’ye ulaşabilir. İş dünyası ise asgari ücretin 22-23 bin TL aralığında olmasını öneriyor.

MUHALEFETİN ASGARİ ÜCRET TALEBİ: 30 BİN TL

Muhalefet partileri ise asgari ücretin en az 30 bin TL olarak belirlenmesini savunuyor. İşçi ve işverenler arasındaki asgari ücret görüşmeleri Aralık başında yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin hem yaşam standartlarını iyileştirecek hem de ekonomik istikrarı koruyacak bir düzeyde olmasını umduklarını belirtti.

EMEKLİ MAAŞLARINDA ZAM ORANI NETLEŞİYOR

Emekli maaşları konusunda AK Parti’de öne çıkan görüş, son altı aylık enflasyon oranına göre zam yapılması yönünde. Hâlihazırda 12 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşının bu oranda artırılması bekleniyor. İlk altı ayda enflasyon yüzde 24,73 olarak gerçekleşirken, Orta Vadeli Program (OVP) 2024 yılı sonunda yüzde 41,5 enflasyon hedefliyor. Ancak Merkez Bankası’nın yayımladığı son piyasa anketine göre yıl sonu enflasyonunun yüzde 44 olabileceği düşünülüyor. Bu tahmin doğrultusunda, son altı aylık enflasyon yüzde 20 olarak gerçekleşirse, SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu oranda bir zam alabilir.