Ekonomi

Anketle açıklandı: Dolar yıl sonu kaç TL olacak?

Reuters anketine göre, Türk Lirası'nın yıl sonunda dolar karşısında yüzde 5 değer kaybetmesi öngörülüyor.

Abone Ol

Reuters’ın gerçekleştirdiği ankete göre, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) agresif faiz indirimine yönelik beklentilerin azalmasıyla dar bantlarda işlem görmesi ve yıl başından bu yana elde ettikleri kazançları geri vermesi bekleniyor.

Anket sonuçlarına göre, Türk Lirası’nın dolar karşısındaki kayıplarının yıl sonunda yüzde 5'e ulaşacağı öngörülüyor. TL için medyan tahminlere göre, dolar/TL’nin bir ay sonra 34,6267 seviyesine, yıl sonunda 36’ya, altı ay sonra 37,67’ye, 12 ay sonra ise 41,25’e ulaşması bekleniyor.

FED’İN FAİZ İNDİRİMLERİ ETKİSİ

Geçtiğimiz yıl ve bu yılın ilk yarısında ciddi kayıplar yaşayan gelişmekte olan ülkelerin para birimleri, Fed’in faiz oranlarını 50 baz puan indirmesiyle dolar karşısında değer kazanmıştı. Ancak, Fed Başkanı Jerome Powell’ın gelecekte yapılacak faiz indirimlerinin 25 baz puanla sınırlı olacağı yönündeki açıklamaları sonrası bu yükselişlerin sonuna gelindiği değerlendiriliyor.

Jeopolitik risklerin artması, yatırımcıları güvenli liman olarak gördükleri dolara yönlendirirken, gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahının azalmasına neden oldu. Çin yuanı, Tayland bahtı ve Malezya ringgitinin yıl sonuna kadar dolar karşısında yüzde 1,2 ila 2,0 arasında değer kaybetmesi bekleniyor. Hindistan rupisinin ise yıl sonunda 83,73 seviyesinde işlem görmesi öngörülüyor.

Güney Afrika randı ise mayısta gerçekleşen seçimlerin ardından yüzde 8 değer kazandı, ancak yıl sonuna kadar yüzde 1’lik bir değer kaybı yaşaması bekleniyor.