Spor

Ankara Rüzgarı Gençlerbirliği 100 yaşında!

Eski adıyla Ankara Sultanisi, yeni adıyla Atatürk Lisesi öğrencilerinin kendilerini takıma almayan öğretmenlerine isyan ederek kurdukları Gençlerbirliği Spor Kulübü bugün tam 100 yaşına girdi.

Abone Ol

Cumhuriyetle yaşıt Ankara temsilcisi Gençerbirliği 14 Mart 1923'te kuruldu ve bugün 100 yıllık kulüpler arasına ismini yazdırdı.

'KIRMIZI KARA BURASI ANKARA!'

Gençlerbirliği kulübü Başkent'in kırmızı-siyahlıları olarak bilinirler, taraftar grupları bile bu renklere gönderme yapan isimler seçerler gruplarına, Alkaralar, Kara Kızıl... Kulübün renklerini bir rivayete göre kırmızı çelenkli ve siyah göbekli Ankara gelinciğinden aldığı söylenirken, bir başka rivayete göre de forma diktirmek için gittikleri Karaoğlanoğlu Hanı'ndaki dükkanlarda başka renk kumaş bulunmadığı için bu renkler seçilmiş.

İLK ULUSAL ŞAMPİYONLUK

1941 yılında Türkiye Futbol Şampiyonası'nda, İstanbul Futbol Ligi şampiyonu Beşiktaş ile finalde karşılaşan Gençlerbirliği, Beşiktaş'ı 4-1 yenerek ilk ulusal şampiyonluğunu elde etti. 1946 yılında finallerde Beşiktaş ve Eskişehir Demirspor'u mağlup eden Gençlerbirliği, ikinci kez Türkiye futbol birincisi olmayı başardı.

MİLLİ LİG'E KATILIM

Gençlerbirliği, Ankara Profesyonel Ligi'nin son sezonunu oynadı. 1959 yılında Milli Lig adıyla kurulan en üst kademe lige Ankara'dan katılan dört takımdan biri odu. 1965-1966 sezonunu üçüncü sırada tamamlayan Gençlerbirliği Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray dışında bu ligde ilk üçe girebilen ilk takım unvanını aldı.

'GENÇLERBİRLİĞİ TERS TAKIMDIR!'

Kırmızı karalı Ankara temsilcisi 1960'lar boyunca özellikle Ankara'daki maçlarda, İstanbul takımlarına çelme takmasıyla, puan vermemesiyle İstanbul takımlarına 'ters takım' adlandırmasıyla akıllarda kalmayı başarmıştır. Köylü Selçuk, Büyük Tevfik, Paçoz Oktay, Rüzgarın Oğlu Zeynel gibi kulüp tarihinde çok önemli yerleri olan oyuncularla 60'lı yıllarda mücadele ettiler.

CAVCAV'LI YILLAR

1970 yılına gelindiğinde küme düşen Gençlerbirliği, 2. Lig'de geçirdiği başarısız sezonların sonunda  1979'da 3. Lig'e  kadar geriledi. Türkiye Futbol Federasyonu'nun o dönemki yöneticilerine 2. ve 3. liglerin birleştirilmesi projesini kabul ettiren İlhan Cavcav, amatör kümenin eşiğinden dönen kulübü iki senede toparladı. İlhan Cavcav'ın yönetimindeki Gençlerbirliği, düştükten 13 yıl sonra 1983'te tekrar 1.lige döndü.

İLK TÜRKİYE KUPASI 

1987 yılında finalde Eskişehirspor'u yenerek ilk kez Türkiye Kupası'nı müzesine götüren Gençlerbirliği, beş sezon sonra 1988 yılında yeniden küme düştü.

AVRUPA MACERASI

2001 yılında Türkiye Kupası'nı ikinci kez kazanan Gençlerbirliği, final maçında Fenerbahçe'yi penaltılarda saf dışı bırakarak Türkiye Kupası'nı müzesine bir kez daha götürdü. 2002-2003 sezonunda ligi Beşiktaş ve Galatasaray'ın ardından üçüncü sırada bitiren Ankara temsilcisi, bir sonraki sezon UEFA Kupası'na katılma şansı elde etti.

Kupada 2003-2004 sezonunda Blackburn Rovers, Sporting Lizbon ve Parma takımlarını eleyen Gençlerbirliği, 4. turda Valencia ile eşleşti. Ankara'da İspanya temsilcisini 1-0 yenen Gençlerbirliği, deplasmanda rakibine uzatma sonunda 2-0 mağlup olarak organizasyona veda etti. Kupada tek mağlubiyetini Gençlerbirliği'nden alan Valencia, sezon sonunda UEFA Kupası'nı kaldırdı.

İLHAN CAVCAV AFRİKADA!

Küme düşen Gençlerbirliği bu kez misafir edasıyla bir sezon sonra en yakın rakibine 16 puan fark atarak 1. lige dönmeyi tekrar başardı. İlhan Cavcav, ligde kalıcı olmanın altyapı ve kurumsallaşmadan geçtiğini anladı ve altyapı ve tesisleşme işlerine koyuldu.

Cavcav ayrıca, yetenekli futbolcuları keşfetmek için çok çalıştı. Amatör ligleri izlemekle yetinmedi,  Afrika kıtasındaki ülkelerde de maçlar izlemeye giden Efsana Başkan Cavcav, transfer ettiği Moshoeu, Kushe ve Kona'nın başarılı performansları, çok sayıda Afrika kökenli futbolcunun da Türkiye'ye gelmesini sağladı.

REAL MADRİD'DEN 5 MİLYON DOLAR BONSERVİS ALDI

Afrika'dan keşfedip getirdiği Kamerunlu futbolcu Nijitap Geremi'yi Real Madrid'e 5 milyon dolar bonservis bedeli ile satan Cavcav, Geremi'den gelen parayı kulübün tesisleşmesinde kullandı.

İSPANYA'YA DA TRANSFER YAPTI İSTANBUL'A DA

Galatasaray'a Ergün Penbe, altyapıdan yetişerek Fenerbahçe'ye transfer olan Tarık Daşgün ve Ümit Özat, Gençlerbirliği'nin altyapısından yetiştirerek parlattığı isimlerden sadece bazıları.

FABRİKA ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR

Gençlerbirliği son dönemde de Türkiye futboluna kazandırdığı İrfan Can Kahveci, Yıldırım Mert Çetin, Berat Ayberk Özdemir ve geleceğin yıldızı olarak gösterilen Arda Güler ile altyapı misyonunu sürdürdü.

'BEN ÖLÜRSEM BU TAKIMI BİR YILDA YOK EDERLER'

Efsane Başkan İlhan Cavcav'ın 22 Ocak 2017'de hayatını kaybetmesinin ardından kulüp başkanlığına oğlu Murat Cavcav getirildi. Başkanlık görevine getirilen Murat Cavcav, babasının "ben ölürsem bu takım bir yıl içinde yok olur" sözlerini haklı çıkarmak istiyorcasına akıl karı olmayan astronomik rakamlarla yapılan transferler ve liyakatsızlıklar yüzünden İlhan Cavcav'ın isminin verildiği 2017-2018 sezonunda, 29 yıl kesintisiz yer aldığı Süper Lig'den düştü.

1.LİG SALLANTIDA

Mazisi kupalar ve başarılarla dolu Gençlerbirliği'nde İlhan Cavcav sonrası işler bir türlü yolunda gitmiyor. 29 yıl aradan sonra düştüğü Süper Lig'e çıkmayı bilse de, asansör takım diye tabir edilen bir yapıya bürünmüş halde. Spor Toto 1. Lig'in ilk devresini tek galibiyetle kapatan Gençlerbirliği, yasaklı olan transfer tahtasını açtı, takımın ilk 11'ini yeniden kurdu. İlk üç hafta da bunun meyvelerini 3 puanla aldı. Fakat alınan beş maçtaki 10 puan kırmızı karaları hala düşme hattından çıkartamadı. 

Tayfun K.

POLEMİK HABER