Ekonomi

'Amerikalı Profesör' dolandırıcı çıktı: BoraJet davasında karar!

Bölgesel hava taşımacılığı yapan BoraJet Havayolları'nın 2016 yılının son günlerinde gerçekleşen hisse devrinin ardından ‘dolandırıcılık’ iddiaları gündeme gelmişti. Şirketin eski sahibi Yalçın Ayaslı’nın şirket belgelerinde usulsüzlük yaparak borçlarını eksik gösterdiği ve devir alan SBK Holding’i dolandırdığı ortaya çıktı.

Abone Ol

2016 yılının son günlerinde gerçekleşen ve Kamuoyunda büyük yankı uyandıran ‘BoraJet’ satışının ardındaki sır perdesi aralandı.

Şirket devrinden kısa bir süre sonra BoraJet’in faaliyetlerini durdurması büyük yankı uyandırmış ve sebebi merak konusu olmuştu. Ortaya çıkan bilgi ve belgelerde satışın ‘hileli’ olduğu ve şirket borçlarının eksik gösterildiği iddia edilmişti.

BORÇLAR GİZLENMİŞ, DEĞERİNİN ÜZERİNDE SATILMIŞ

Kamuoyunda ses getiren ‘BoraJet’ hisse devrinde taraflar arasındaki kriz, yürütülen görüşmeler sonrasında çözülmeyince konu yargıya taşındı. Yargıya intikal eden şikâyette, şirketin satış sürecinde olmayan birtakım rakamların ortaya çıktığı ortaya koyuldu. 

2016 yılının son günlerinde gerçekleşen hisse devri maddeleri de ortaya çıktı. Yapılan anlaşmaya göre hisseleri devir alan SBK Holding’in yapılan karın %25’ini şirketi devir aldıkları Yalçın Ayaslı’ya ödeyecek aynı zamanda şirketin borçlarını da devralacaktı. Ancak yapılan anlaşmanın ardından şirket bilançolarında görünen ve devralınan borcun dışında borçlar olduğu ortaya çıktı.

Sözleşme imzalandıktan sonra SBK Holding bünyesinde yapılan incelemeler sonrası ortaya çıkan olayda muhasebe kayıtları ve şirket bilançolarında borçların 253.305.034 TL (Yaklaşık 73 Milyon Dolar) eksik olarak gösterildiği ve şirket hisselerinin bu şekilde devredildiği belirlendi.

SÖZLEŞMEYİ ŞİRKET AVUKATI AYASLI’NIN BİLGİSİ İLE HAZIRLAMIŞ

SBK Holding bünyesinde yer alan Avukat Cüneyt Özen, Yalçın Ayaslı’yı temsil eden İlhan Cihaner’e yönelttiği sorularda sözleşme hazırlanması ve yapılan anlaşmanın neresinde olduğunu sordu. Cihaner ‘O dönem hisse devir işleri için tekrar anlaştık. O dönemde Yalçın Ayaslı yurtdışında yaşıyordu. Sözleşmeyi hazırladıktan sonra imza için bana vekalet verdi. Uygun deyince biz de ona uygun olarak Yalçın Ayaslı’ya vekaleten imza attık’’ dedi.

Avukat Cüneyt Özen’in Bilançoların ve devredilen Aktif-Pasif tüm gelirlerin sözleşme dosyasına koyulduğunu ve farklı bir borç çıkması halinde borcu Yalçın Ayaslı’nın üstleneceği hususunda maddelerin sözleşmede bulunduğunu belirterek bu durumdan Yalçın Ayaslı’nın haberi olup olmadığı sorusuna karşın İlhan Cihaner, “Sözleşme avukatlar arasında gitti geldi, ben Yalçın Ayaslı ile telefonla ya da yüz yüze görüşmedim. Sözleşme avukatlar arasında gitti geldi son şeklini aldı. Son şekli Yalçın Ayaslı’ya mail olarak gitti. Mail olarak giden sözleşmede imzalanacak son haliydi. Yalçın Ayaslı bu haliyle imzalayabilirsin dedi. Dolayısı ile tüm hususları gördü.” İfadelerini kullandı.

BİLİRKİŞİ RAPORU SBK HOLDİNG’İ HAKLI BULDU

Şikayetlerin ardından açıklan davanın dosyasında bulunan bilirkişi raporu satışın ‘hileli‘ olduğunu ve Yalçın Ayaslı’nın 253 Milyon 305 bin TL’lik bir borcu gizlediğini belirtti. Raporu sunan Prof. Dr. Arslan Kaya’nın hazırladığı dosya mahkeme kararında yerini aldı.

HAPİS VE ADLİ PARA CEZASI VERİLDİ

Uzun zamandır devam eden ‘Hileli satış’ ve ‘Nitelikli Dolandırıcılık’ davası karara bağlandı. Hisse devri yapan BoraJet’in eski hisse sahibi Yalçın Ayaslı’ya 6 yıl hapis cezası ve 3000 gün karşılığı olacak şekilde adli para cezası verilmesine karar verildi.

Karar dosyasında yer alan ‘Sanığın suçu inkar halinde olmaya devam etmesi’ ve ‘Sanığın pişmanlık kanaatinin ve bir daha suç işlemeyeceği kanaatinin oluşmadığı’ maddeleri ise dikkat çekti.