Gündem

AKP’li vekilden asgari ücret itirafı: Beklenenden düşük oldu

AKP Milletvekili Murat Cahid Cıngı, hükümetinin emekçiye reva gördüğü ücretin düşük olduğunu itiraf etti.

Abone Ol

AKP Milletvekili Murat Cahid Cıngı, Kayseri'nin yerel televizyon kanalı TV1'e konuk oldu. AKP'li Cıngı, TV1'den Yalçın Yoldaş'ın sorularını yanıtladı.

AKP'li Cıngı, hükümetinin emekçiye reva gördüğü ücretin düşük olduğunu itiraf etti. Cıngı, iktidarlarının politikaları nedeniyle çalışanların yarısının asgari ücretli hale geldiği Türkiye'de asgari ücretin bir belirleme ücreti olduğunu söyledi.

Cıngı, herkesin 'sunuculuk' veya 'idarecilik' yapamayacağını belirttikten sonra bedensel işlerden çalışması gereken kişilerin olduğunu ifade etti.

Cıngı, her ile üniversite açma politikası izleyen partisine de ters düşürek, "Herkes üniversiteye gitmemeli bence. Yani çünkü üniversiteler meslek edindirmenin yanı sıra bir vizyon merkezleridir" dedi.

Cıngı şunları söyledi:

"ASGARİ ÜCRET BEKLENENDEN DÜŞÜK OLDU"

Asgari ücrette belki beklenenden düşük oldu. Aslında normal enflasyon oranında bir zam konuldu. Yani 1/1'deki satın alma gücü neyse 31/12/2025'deki satın alma gücü de aynı olacak enflasyona ezdirilmeyecek şekilde.

Çünkü 2025 enflasyon hedefimiz yüzde 30 veya altında.

Ama şöyle bir yanlış algılama var toplumda. Asgari ücret sanki standart bir ücretmiş gibi algılanıyor. asgari ücret, adı üstünde asgari, en küçük demek, en az

Bir tarafta asgari ücrette çalışan bir kitle var. Bir tarafta da aslında daha yüksek maaş verecek üreticiler var. Ama birazcık bizim kendimizi yormamız gerekiyor.

Herkes masa başında sunuculuk yapamaz. Herkes bürokraside yer bulamaz. Herkes okullarda müdürlük idarecilik yapamaz. Belli bir kitlenin de ister istemez istihsalde karışması, üretim faaliyetlerine girmesi gerekiyor. Birazcık bedenin çalışması gerekiyor.

"HERKES ÜNİVERSİTEYE GİTMEMELİ"

Yani herkes üniversiteye gitmez kardeşim, böyle bir uygulama yok. Herkes üniversiteye nasıl gitsin? Açık öğretime kayıt olsun. Genel kültür almak istiyorsa

Herkes üniversiteye gitmemeli bence. Yani çünkü üniversiteler meslek edindirmenin yanı sıra bir vizyon merkezleridir. Yani, siz Kayseri'de doğar büyürsünüz ondan sonra üniversiteye gittiğiniz zaman etrafınızda tüm Türkiye'den, bazen yurt dışından insanlar oluşur, arkadaşlarınız oluşur.

Orada doçentlerle, profesörlerle ders yaparsınız. Orada sadece meslek edinme değil bir vizyon edinme fonksiyonunu da alırsınız.

Ama meslek edinmek isteyen birisi öncelikle kendi mesleğini edinsin.

Ya adam "Ben kimyaya bayılıyorum, ben kimyager olmak istiyorum." diyor. "Ben tarihçiyim, tarih okumak istiyorum." diyor.
Sonsuz saygım var ve devam etsin. İyi bir tarihçiye de ihtiyacımız var, iyi bir sosyoloğa ihtiyacımız var.

Kaynak: TV1