Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin inşası, Almanya'nın Siemens Enerji firmasının teslimatları durdurması nedeniyle gecikiyor.

Rusya'nın devlet destekli nükleer enerji ve nükleer silah sanayi şirketi Rosatom'un alternatif çözümler aradığı ve Çinli şirketlerle yeni anlaşmalar yaptığı belirtilirken, Almanya'nın bu engellemeleri santralin ilk reaktörünün devreye alınmasını birkaç ay geciktirecek.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, çevreciler, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından çokça eleştirilmişti. Santralin çevresel etkileri, radyoaktif atıkların zararları, nükleer güvenlik riskleri taşıması gibi durumlar ekolojik tahribatın ve halk sağlığının tehlikeye atılmasına neden olacağı endişelerini gündeme getirmişti.

Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'a 'siyasi yasak' getirildi Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'a 'siyasi yasak' getirildi

BAKAN ALPARSLAN BAYRAKTAR: SANTRALİN AÇILIŞ TARİHİ UZAYABİLİR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Siemens Enerji'nin santralin inşası için gerekli olan kritik parçaları teslim etmemesinin, santralin açılış tarihini uzatacağını ifade etti. Rosatom'un, Mersin'deki Akkuyu santralinin inşasını üstlendiği ve alternatif çözümler için Çinli firmalarla anlaşmalar yaptığı bildirildi.

2023'TE DEVREYE GİRECEKTİ

Türkiye, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk reaktörünü 2023'te devreye almayı planlıyordu. Ancak bu hedef, parça teslimatlarındaki aksaklıklar nedeniyle gerçekleşmedi. Geçtiğimiz yıl, santralin ilk güç ünitesine nükleer yakıt yüklemesi yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz ayında Almanya'nın gerekli parçaların ihracatını engellediğini ve gümrükte bekletildiğini açıklamıştı. Erdoğan, bu konuda Alman Şansölye Olaf Scholz ile yaptığı ikili görüşmede durumu gündeme getirdiğini belirtti.