2021 yılında Afganistan yönetimini silah zoruyla devralan Taliban, ülkedeki kadınlara hayatı zindan etmeye devam ediyor. Eğitimden sosyal hayata kadar birçok alanda kadınlara yaşama hakkı tanınmazken, ülkedeki kadınlar arasında intihar oranlarının arttığı duyuruldu. 

TEK SEFERLİĞİNE YAYINLADILAR

Afganistan'ın üçte birindeki devlet hastaneleri ve akıl sağlığı kliniklerinden toplanan veriler, Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinden bu yana, kendi canına kıyan veya intihar etmeye çalışan kadınların sayısında ciddi bir artış yaşandığını gösteriyor.

Sağlık görevlileri, Taliban yetkililerinin intiharlarla ilgili veri yayınlamadığını ve sağlık çalışanlarının birden fazla ilde güncel istatistikleri paylaşmasını yasakladığını söylüyor. Ancak sağlık çalışanları, acil bir halk sağlığı krizine dikkat çekmek için Ağustos 2021'den Ağustos 2022'ye kadar olan yılın rakamlarını özel olarak paylaşmayı kabul etti. 

‘ÖLÜMÜ TERCİH EDİYORLAR’

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri ve insan hakları aktivistleri, kendi hayatlarına son vermeye çalışan kadınların sayısındaki keskin artış konusunda alarma geçti. Bunu açık bir şekilde Taliban'ın ilkokul seviyesinin üzerinde eğitimden çoğu işin yasaklanmasına, parklara, hamamlara ve diğer kamusal alanlara giriş yasağına kadar kadınların varoluşunun her alanına yönelik kısıtlamalarıyla ilişkilendirdi.

BM yetkilisi Alison Davidian, "Afganistan, kadın hakları krizinin hızlandırdığı bir akıl sağlığı krizinin ortasında. Giderek artan sayıda kadın ve kız çocuğunun mevcut koşullar altında yaşamaktansa ölümü tercih ettiği bir ana tanık oluyoruz" ifadelerini kullandı. 

BM'ye göre Afganistan'da her 10 kadından dokuzu bir tür aile içi şiddete maruz kalırken, Taliban yönetimi, halkın yarısını yok sayan krize yönelik çare üretmiyor. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER