İETT'nin sefere koyduğu minibüslere proje aşamasından itibaren karşı çıkan Adalılar, ilk olarak imza kampanyası düzenledi. Adalar'ın doğal, kültürel, kentsel sit alanı olduğuna dikkat çeken Adalar sakinleri, asıl sorunun taşıma kapasitesinin dikkate alınmadan 60 bin kişinin ilçeye yığılması olduğunu belirtiyor.

'ADALAR'IN DEĞERLERİNE AYKIRI'

Minibüslerin seferlerine başlamasıyla hemen hemen her gün eylem yapan, zaman zaman da polis müdahalesiyle karşılaşan Adalar sakinleri, gerekçelerini "Burası taşıt trafiğine kapalı bir yer. Biz burada kedimizle, köpeğimizle, kirpimizle, bisikletimizle, el arabamızla huzurlu bir hayat yaşıyoruz. Bunun bozulmasını istemiyoruz" şeklinde dile getiriyor.

Eylemlere sanatçı, aydın ve gazetecilerden de destek geliyor. Adalar'da bugünkü eylemde basın açıklaması yapan şair Ataol Behramoğlu, "Adalara dayatılan azman minibüsler akla, mantığa, zevke, estetiğe, Adaların kimliğine, kültürüne, yaşam alışkanlıklarına ve değerlerine, kısaca her şeyine aykırıdır. İBB’yi akla davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

'ADALAR'DA ASLINDA NE OLUYOR?'

Adalıların "Azmanbüs" olarak adlandırdığı minibüslere karşı eylemler devam ederken İBB, "Aslında Adalar'da ne oluyor?" başlığıyla bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi, diğer 38 ilçede olduğu gibi Adalar ilçesinde de toplu ulaşım hizmeti veriyor. Yasal zorunluluk olan bu hizmet, yaz aylarında günlük nufüsü 60 bini bulan Adalar için bir ihtiyaç. Kış aylarında da dezavantajlı ada sakinleri için olmazsa olmaz. İBB, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 16 Ocak 2020 tarihli kararı ile Adalar’daki faytonları kaldırdı. Zaman kaybetmeden, toplu ulaşım için 40 adet 13 kişilik, elektrikli, L sınıfı tescilsiz araç ile toplu taşıma faaliyetlerine başlandı. Ancak bu araçların lisans süresi doldu. Bu kez de 12 farklı ülkede kullanılan ASELSAN ve KARSAN’ın ortak üretimi olan lisanslı, elektrikli, güvenlik donanımlarına sahip yeni araçlar hizmete alındı" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, şöyle devam edildi:

"İETT’nin kar elde etmeden yaptığı, İBB tarafından sübvanse edilen toplu taşıma uygulamasıyla ilgili bugüne kadar neler yaşandı?
Kim ne dedi ? Aslında ne oldu ? İşte tüm soruların yanıtları:

Ali Yerlikaya: 5-12 Eylül tarihleri arasında 475 bin 427 sürücüye işlem yapıldı Ali Yerlikaya: 5-12 Eylül tarihleri arasında 475 bin 427 sürücüye işlem yapıldı

Adalar İlçesi, İstanbul’un diğer 38 ilçesi gibi İstanbulluların ikamet ettiği, yaz aylarında günlük nüfusu 60 bini aşan bir ilçedir. İBB ve bağlı kuruşuşu İETT, diğer tüm ilçelerde olduğu gibi Adalar İlçesi’nde toplu taşıma dahil olmak üzere tüm yerel yönetim hizmetini sağlıyor.