Gündem

Açılışı yapılmayan Millet Bahçesi'nin zararı: 187 milyon lirayı buldu

AKP'nin vaat ettiği millet bahçeleri, yüksek maliyetlerle kamu kaynaklarının israfını gözler önüne serdi. Edirne ve Burdur'daki projeler çevresel ve ekolojik sorunlar nedeniyle yargıya taşındı.

Abone Ol

AKP'nin 2018 seçimlerinde millet kıraathaneleri ile birlikte sunduğu iki büyük vaatten biri olan millet bahçeleri, "israf" alanlarına dönüştü. Şaşırtıcı derecede yüksek maliyetlerle inşa edilen millet bahçeleri, kamu kaynaklarının nasıl savrulduğunu gözler önüne serdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en büyük projelerinden biri olan millet bahçelerinin bütçeye etkileri arasında, Edirne'deki Söğütlük Millet Bahçesi önemli bir örnek teşkil ediyor. Edirne İzzet Arseven Kent Ormanı’na 2022 yılında millet bahçesi yapılması kararlaştırıldıktan sonra ihale süreci başlatıldı.

BirGün'den Mustafa Bildircin’in haberine göre, millet bahçesinin yapımı için gerçekleştirilen 212 milyon TL'lik ilk ihale, "alanın orman vasfını koruduğu" gerekçesiyle yargı tarafından iptal edildi. TOKİ tarafından yapılan ihalenin sonuçlanmadan inşaata başlandığı öğrenildi. Proje, TOKİ tarafından tekrar düzenlenerek ikinci kez ihaleye çıkarıldı. İkinci ihale ise 186 milyon 600 bin TL'ye sonuçlandı. Kasım ayında tamamlanması ve açılışının yapılması beklenen millet bahçesinin mevcut görüntüleri ise tepki topladı. Açılışı yapılmayan bahçede, dikilen fidanların kuruduğu gözlemlendi.

ANKA'da yer alan habere göre, Burdur Gölü kıyısına yapılması planlanan millet bahçesiyle ilgili bir vatandaş, Burdur Gölü'nün ve Burdur'un doğal yapısını bozacak ve zarar verecek nitelikte olduğunu, proje alanının büyük kısmının 1. Derece Doğal Sit sınırları içinde kaldığını, kıyı kenar çizgisinin değiştirilmesinin bilimsel olarak hatalı olduğunu, biyolojik çeşitliliğe ve ekosisteme zarar vereceğini, koruma statülerine aykırı olduğunu ve ÇED Yönetmeliği'ne de aykırı olduğunu belirterek Isparta 2. İdare Mahkemesi’ne proje imar plan değişikliğinin iptali için dava açmıştı.

Burdur Barosu da davaya müdahil oldu. Isparta 2. İdare Mahkemesi, imar plan değişikliğiyle ilgili açılan davada iptal kararı verdi. Mahkeme, bu alanda yapılacak yapıların ve insan faaliyetlerinin, bölgedeki kuş türleri üzerinde olumsuz etkiler yaratacağına dikkat çekti. Özellikle kukumav, peçeli baykuş, kulaklı orman baykuşu ve kır baykuşu gibi gece yırtıcıları için beslenme ve üreme açısından önemli olan bu alanın, insan kaynaklı ışık ve ses kirliliği nedeniyle zarar göreceğini vurguladı. Mahkeme, bu durumun ekolojik dengeyi olumsuz etkileyeceğini belirtti.