Ekonomi

ABD'li dev banka, faiz indirimi için tarih ve yüzde verdi! Merkez Bankası'nın tutumu ne olacak?

ABD'li dev banka HSBC, yatırımcılara yönelik yayımladığı son raporunda, Türkiye'de yıl sonu için faiz, Dolar ve Euro tahminlerini açıkladı.

Abone Ol

HSBC, yatırımcılara yönelik yayımladığı son raporunda, yıl sonu için faiz, dolar ve euro tahminlerini açıkladı. Banka, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ilk faiz indirimini gelecek yıl yapacağını öngörerek, dolar/TL kurunun 36, euro/TL kurunun ise 37,8 seviyelerinde olmasını beklediğini belirtti. Ayrıca, piyasadaki Türk Lirası likidite fazlasının TCMB'nin yakın takibinde olduğunu vurguladı.

İLK FAİZ İNDİRİMİ 2025'TE

Rapora göre, HSBC, TCMB'nin ilk faiz indirimini 2025'in ilk çeyreğinde gerçekleştireceğini tahmin ediyor. 2024 yılı sonunda faizin yüzde 50 seviyesinde olacağını öngören banka, 2025'in ilk çeyreğinde faizin yüzde 45'e, ikinci çeyrekte ise yüzde 40'a düşeceğini bekliyor.

ŞAHİN DURUŞ KORUNUYOR

HSBC, Türk Lirası'nın olumlu bir performans sergilediğini ve Merkez Bankası'nın şahin duruşunu koruduğunu belirtti. Banka, TCMB'nin politika yaklaşımında bir değişiklik sinyali almadıklarını ifade etti. Raporda ayrıca, Merkez Bankası'nın odak noktasının, enflasyondaki düşüşü ve dolarsızlaşmayı sürdürmek amacıyla aşırı TL likiditesini azaltmak olduğu vurgulandı.

YIL SONU DOLAR TAHMİNİ

Döviz tahminlerine gelince, HSBC, dolar/TL kuru için yıl sonu tahminini 36 TL, euro/TL kuru için ise 37,8 TL olarak açıkladı. Banka, reel döviz değerlenmesi için daha yüksek bir hareket gerekeceğini bilmekle birlikte, TL'nin orta vadede olumlu bir seyir izlemesini bekliyor.