Teknoloji

ABD'de Google'ı parçalama mesaisi: Bölme planı belli oldu

ABD Adalet Bakanlığı, Google'ı tekelcilikle suçlayan antitröst davasının ardından, şirketi bölmeyi değerlendiriyor. Plan kapsamında Android ve Google Chrome’un ayrılması gündemde.

Abone Ol

Google'ın çevrimiçi arama pazarında "yasa dışı tekel" oluşturduğuna karar verilmesinin ardından, ABD Adalet Bakanlığı'nın (DOJ) Google'ı parçalamayı düşündüğü iddia edildi.

Bloomberg'te yer alan habere göre, Alphabet’in aleyhine sonuçlanan antitröst davasının ardından DOJ’un Google’ı bölme planını değerlendirdiği belirtildi.

Haberde, DOJ'un bölme planını hayata geçirmesi halinde Android işletim sistemi ve Google Chrome’un en olası ayrılacak birimler olarak görüldüğü ifade edildi.

Ayrıca Google'ın arama reklamcılığı programı AdWords'ün zorla satılması ve Chrome web tarayıcısının elden çıkarılmasının da düşünülen diğer seçenekler arasında olduğu kaydedildi.

Bloomberg'e konuşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, "Daha az ciddi seçenekler arasında Google'ı rakipleriyle daha fazla veri paylaşmaya zorlamak ve yapay zeka ürünlerinde haksız avantaj elde etmesini önleyecek tedbirler yer alıyor" dedi.

Parçalanmanın henüz değerlendirme aşamasında olduğu ve ayrılığın gerçekleşmeyebileceği belirtilirken, parçalanmanın gerçekleşmesi halinde Android mobil işletim sisteminin ayrılma ihtimalinin daha yüksek olduğu değerlendiriliyor.

Bloomberg'in haberine göre, dünya çapında yaklaşık 2,5 milyar cihazda kullanılan Android işletim sistemini elden çıkarmak, Adalet Bakanlığı avukatları tarafından en sık tartışılan çözümlerden biri olarak öne çıkıyor.

Google Ads konusunda ise, "Adalet Bakanlığı Google'ın AdWords'ü satmasını talep etmezse, diğer arama motorlarında sorunsuz çalışmasını sağlayacak birlikte çalışabilirlik şartları isteyebilir" ifadelerine yer verildi.

Haberde veri paylaşımı konusunda ise, "Bir diğer seçenek de Google'ın verilerini Microsoft'un Bing veya DuckDuckGo gibi rakiplerine satması veya lisanslaması olabilir" dendi.