Yeni bir araştırmada, küresel ekonominin yüzde 98'ini temsil eden toplam 130 ülkede para birimlerinin dijital versiyonlarının araştırıldığı ve yarısının, geliştirme, pilot uygulama veya lansman aşamalarında olduğu kaydedildi.
ABD merkezli Atlantic Council düşünce kuruluşunun yayınladığı çalışmada, son altı ayda kaydedilen önemli ilerlemeyle, şimdiye kadar 11 ülkenin dijital para birimlerini piyasaya sürdüğü bilinirken, 130 ülkenin dijital para birimleri üzerinde çalıştığı kaydedildi.
PİLOT UYGULAMALAR BAŞLIYOR
Gelişmekte olan iki büyük ekonomiden Hindistan ve Brezilya, gelecek yıl dijital para birimlerini piyasaya sürmeyi planlıyor. Avrupa Merkez Bankası, 2028'de olası bir lansman öncesinde dijital euro pilot uygulamasına başlama yolunda ilerlerken, 20'den fazla ülke bu yıl pilot uygulamalara yönelik önemli adımlar atacak.
Atlantik Konseyi'nin araştırmasına göre, ABD’de dijital dolardaki ilerleme yalnızca toptan (bankadan bankaya) sürüm için ilerliyor, daha geniş nüfus tarafından kullanılmak üzere perakende sürüm üzerindeki çalışmalar durdu. ABD Başkanı Joe Biden, Mart 2022'de hükümet yetkililerine dijital dolar yaratmanın risklerini ve faydalarını değerlendirme talimatı verdi.
ABD HEGEMONYASI YIKILMAK İSTENİYOR
Para birimlerinin dijital versiyonlarına yönelik küresel baskı, fiziksel nakit kullanımı düştükçe ve yetkililer para basma güçlerine yönelik kripto paralardan gelen tehditleri savuşturmaya çalışırken ortaya çıkıyor.
Son yıllarda Rusya ve Venezuela gibi ülkelere uygulanan yaptırımlar, Visa, Mastercard ve SWIFT ödeme ağlarına bir alternatif olmasını sağlamak isteyen Avrupa gibi uzun süredir ABD'nin müttefikleri için bile başka bir itici güç oldu.
POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER