Lüksemburg'da saatler süren yoğun müzakereler ve yıllarca kriz yaratan görüşmelerden sonra, Avrupa Birliği’nin (AB) içişleri bakanları, "tarihi" yeni bir yaklaşım olarak tanımladıkları göç ve iltica yasalarında anlaşmaya ulaştı.

İsveçli Maria Malmer Stenergard, "Burada oturup bunu söyleyeceğime gerçekten inanmadım. Ancak iltica ve göç yönetimi yönetmeliği ve iltica prosedürü yönetmeliği konusunda genel yaklaşımlar benimsedik" dedi. 

ÜÇÜNCÜ ÜLKELERE GÖNDERİLEBİLECEK

Uzlaşmayla, sığınma için uygun olmadıkları gerekçesiyle geri çevrilen göçmenler için hangi ülkenin "güvenli" olduğuna AB'nin tamamı yerine üye devletlerin karar vermesi kararlaştırıldı. Yetkililer, ülkelerin herhangi bir göçmenin nakledildiği ülkeyle bir "bağlantı" göstermekle yükümlü olacağını ancak bu bağlantının üye devlet tarafından tanımlanabileceğini söyledi.

Bu düzenlemeyle, AB devletlerinin göçmenleri üçüncü ülkelere gönderme konusunda esneklik kazanacağı düşünülüyor.

Göçmenlerin AB çapında yeniden dağıtılmasına izin veren yeni bir sistem de uygulamaya konulacak ve devletlerin yardım istemeden önce kaç kişiyi işleme koyması gerektiğine dair etkili bir kota uygulanacak.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER