Yerel

6 Şubat depremi davalarının tartışmalı bilirkişi heyetine soruşturma

Deprem davalarında sanıkların kusurlu olmadığına dair raporlar da hazırladığı belirtilen bilirkişi heyeti hakkında soruşturma başlatıldı.

Abone Ol

Deprem davalarında skandal niteliğindeki olaylar art arda yaşanıyor. Yıkılan binalarda yüzlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan sanıklar için suçsuzluk raporu veren bilirkişi heyeti hakkında disiplin soruşturması açıldı.

Turgay Çoşgun, Cihan Öser, Mücteba Uysal, Hakkı Eşki ve Barış Sayın isimli akademisyenler, en az 18 deprem davasında bilirkişi olarak görevlendirildi.

Heyet, özellikle Ezgi Apartmanı ve Sait Bey Sitesi davalarında sanıklarının yıkımda mesuliyeti olmadığına dair raporlar hazırladı. Bu raporlar doğrultusunda, 18 Temmuz’da Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklardan Halil Yıldız ve Yavuz Kaygısız'ı adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Halil Yıldız’ın AKP'li Tevfik Göksu'nun kayınbiraderi olduğu ortaya çıktı. Heyet ayrıca hazırladıkları raporlar için ek ücret talebinde bulundu.

Kolon keserek Ezgi Apartmanı’nın yıkılmasına neden olduğu söylenen Kervan Pastanesi'nin AKP'ye yakın sahipleri Mustafa Pekel ve Sami Kervancıoğlu'nun da yıkımda kusuru olmadığı dair rapor hazırlamışlardı. Yine aynı bilirkişi heyeti ek ücrette istemişti.

Kamuoyunun tepkisi üzerine bilirkişi heyeti, tarafsız çalışma koşullarının ortadan kalktığını iddia ederek davalardan çekilme talebinde bulundu. Bilirkişilik Bölge Kurulu Başkanlığı, gelen ihbarlar üzerine bilirkişi heyeti hakkında disiplin soruşturması başlattı ve ilgili belgeleri mahkemeden talep etti.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; Bilirkişilik Bölge Kurulu Başkanlığı, mahkemeye gönderdiği yazı ile evrakları “ivedi” olarak isteyip şu ifadeleri kullandı:

“Bilirkişi görevlendirilmesine dair tüm kayıt, belge ve ara kararlarının, ilgili duruşma tutanaklarının, bilirkişiye görevlendirme kararı, inceleme konularının kapsamı ve sınırlarının yazılı olarak bildirildiğine dair tutanak veya tebligat belgelerinin, dosyanın bilirkişiye teslim ve iadesine dair imzalı tutanakların, dosyaya sunulmuş bilirkişi rapor ve ek rapor suretlerinin, bilirkişi raporunun sunulmasına müteakip yapılan duruşmalara ilişkin tutanak ve varsa ara karar örneklerinin, karar verilmiş ise karardan bir suretin, başkanlığımıza ivedi olarak gönderilmesi hususunda gereği bilgilerinize rica olunur.”