Yaşam

2040'a kadar son kez yedi gezegen bu gece gökyüzünde görünecek

Gökyüzü gözlemcileri bu hafta gerçek bir şölen bekliyor; Mars, Jüpiter, Uranüs, Venüs, Neptün, Merkür ve Satürn olmak üzere yedi gezegen akşam gökyüzünde kısa bir süreliğine görülebilecek.

Abone Ol

"Gezegen geçidi" olarak bilinen bu olay, nadir görülen bir görüntü olup, 2040 yılına kadar yedi gezegenin aynı anda ve bu kadar iyi bir şekilde görülebileceği son olay olacak.

GEZEGENLER GEÇİDİ

Mümkün olduğunca çok gezegeni görebilmeniz için en iyi fırsat Salı (bugün), Çarşamba ve Perşembe gün batımından hemen sonra olacak. Merkür, Venüs, Jüpiter ve Mars olmak üzere dört gezegen çıplak gözle görülebilecek, Satürn ise ufukta alçakta olacağı için görülmesi daha zor olacak. Geriye kalan iki gezegeni, Uranüs ve Neptün'ü tespit etmek için ise teleskopa ihtiyaç duyulacak.

Ufka iyi bir bakış ve açık bir gökyüzü tüm gezegenleri görme şansını en üst düzeye çıkaracaktır, ancak görüş penceresi çok kısa olacaktır. Ayrıca Güneş batarken Satürn ve Merkür de batacağından onları görmek de oldukça zor olacak. Gök bilimciler, gün batımından sonra tüm gezegenlerin görülebileceği zaman aralığının sadece birkaç dakika süreceğini, ardından Venüs, Jüpiter ve Mars'ın daha uzun süre görülebileceğini belirtiyor.

Güneş sistemimizdeki gezegenler, Dünya ile yaklaşık olarak aynı düzlemde Güneş'in etrafında dönerler. Farklı hızlarda ve farklı mesafelerde seyrederken, uzayda birbirlerinden çok uzakta olmalarına rağmen, Dünya'dan bakıldığında sanki aynı hizaya gelmiş gibi gözüktükleri zamanlar da oluyor.

halktv.com