Nobel Ekonomi Ödülü ünlü Türk ekonomist Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson'a verildi.

TÜRKLER'İN 3. NOBEL ÖDÜLÜ

ABD'nin en önde gelen üniversitelerinden MIT'de öğretim üyeliği yapan Profesör Daron Acemoğlu, Türkiye'den Nobel Ödülü alan üçüncü Türk isim oldu. Öncesinde Orhan Pamuk Nobel Edebiyat Ödülü, Prof. Dr. Aziz Sancar ise Nobel Tıp Ödülüne layık görülmüştü. 

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

Daron Acemoğlu, 1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) akademik kariyerine devam ederken, 2000 yılında ekonomi profesörü unvanını aldı.

Acemoğlu, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, çalışma ekonomisi, iktisat teorisi ve beşeri sermaye ve eğitim konularında çalışmalar yapıyor.

Acemoğlu 2023 seçimleri sonucunu ele alarak ekonominin ve demokrasinin geleceği için endişelerini dile getirmişti:

Birinci güvenilmeyen kurum şaşırtmadı: En güvenilmeyen 2. kurum diyanet! Birinci güvenilmeyen kurum şaşırtmadı: En güvenilmeyen 2. kurum diyanet!

"Maalesef AKP’nin de krizle başa çıkabileceğine dair bir işaret görmüyorum. Bu görevi üstlenecek çok az kalifiye insan var ve yolsuzluk ile kötü yönetim muhtemelen devam edecek. Ekonominin ve demokrasinin geleceği için endişeleniyorum." açıklamasında bulunmuştu.