Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından her yıl düzenlenen İnsan Hakları Belgesel Film Günleri, bu yıl 7 Aralık’ta İzmir’den yola çıkıyor.

Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu'nun haberine göre, 10 - 17 Aralık arasında çevrimiçi olarak ücretsiz gösterime sunulacak belgesel filmler, daha sonra Diyarbakır ve Van’da izleyiciyle buluşacak.

PROGRAMDA 25 BELGESEL FİLM YER ALIYOR

Programda farklı insan hakları sorunlarına farklı bakış açılarıyla objektif tutan 12’si Türkiye’den, toplam 25 seçme belgesel film yer alıyor. Yine program kapsamında çevre mücadelesinden kadın haklarına, inşaat işçilerinden Kürt sorununa kadar birçok konuda film izleyici ile buluşacak.

İsrail-Filistin meselesine ilişkin filmlerin ise teknik sıkıntılar nedeniyle 14'üncü Belgesel Film Günleri'ne yetişmediği öğrenildi. Vakıf, önümüzdeki günlerde Filistin ve o bölgede yaşanan hak ihlallerine ilişkin filmlerin yer aldığı bir dosya hazırlamayı planlıyor.

DİYARBAKIR VE VAN'DA FİZİKİ GÖSTERİMLER

Film Günleri kapsamında gösterilecek filmler, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde tihvbelgeselfilm.org adresinde çevrimiçi gösterime açılacak ve 17 Aralık 2023 tarihine kadar aynı adresten ücretsiz izlenebilecek. Dağıtımcı ve yapımcı şirketler ile yapılan anlaşmalar gereği programda yer alan ülke dışında üretilmiş filmler yalnızca Türkiye’deki izleyicilere açık ve izleyici kontenjanları 250 kişi ile sınırlı olacak.

Film Günlerinde yer alan belgesel filmlerden oluşan seçkiler, 15 -17 Aralık 2023 tarihlerinde Diyarbakır ve Van’da fiziki gösterimlerde izleyicilerle buluşacak. Gösterimlerin adresi Diyarbakır’da Mordem Sanat Merkezi, Van’da ise Van Barosu olacak.

Ayrıca TİHV, Belgesel Film Günleri’nin afişini geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine afiş yarışmasıyla belirledi. Bu sene "işkence ve diğer kötü muamele yasağı" temasıyla yapılan afiş yarışmasında Mahir Akkoyun’un eseri birinci seçildi. Yarışmada dereceye giren ve seçici kurul tarafından en beğenilen 27 eser de, 10 – 17 Aralık tarihlerinde tihvbelgeselfilm.org adresinde çevrimiçi olarak sergilenecek.

Reyting rekorları kırıyordu! O dizi bitiyor... Reyting rekorları kırıyordu! O dizi bitiyor...

'İNSAN HAKLARI AÇISINDAN FARKINDALIK VE DUYARLILIK OLUŞTURMAYI AMAÇLIYORUZ'

TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, koşulların tüm zorluğuna rağmen her zaman yaptığı işi ısrar ve istikrarla sürdürmeyi ilke edinen TİHV'in, İnsan Hakları Belgesel Film Günleri'ni de her geçen yıl daha da büyütüp geliştirerek 14'üncü yılına erdirdiğini söyledi. Bu yıl da Türkiye’de ve dünyada insan hakları açısından yaşanan çok farklı sorunlara yönelik izleyenlerde bir farkındalık ve duyarlılık oluşmasını amaçladıklarının altını çizen Üsterci, "Bu sorunlardan yıl içinde öne çıkan biri ya da bazıları, programda bu sorunlara değinen filmler olsun ya da olmasın, film günlerinin temasını oluşturuyor. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da sistematik hak ihlali yapan bir devlet pratiğinden hak temelli bir rejim fikrinin topyekûn terk edilmesine doğru bir gidişatın söz konusu olduğu ülkemizde yaşanan insan hakları ihlallerine baktığımızda tek bir hak ihlalinden yola çıkarak tema belirlemenin çok zor olduğunu görmekteyiz" diye konuştu.

'İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE SÜRÜYOR'

İşkence ve kötü muamelenin, halen dünyanın pek çok ülkesinde devletler tarafından toplumlara karşı insanlık dışı bir cezalandırma ve yıldırma aracı olarak kullanıldığını belirten Üsterci, "Maalesef ülkemizde de işkence ve diğer kötü muamele sadece askeri darbeler döneminde değil tüm Cumhuriyet tarihi boyunca sistematik bir devlet pratiği olarak varlığını korumuştur. Türkiye, BM İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezaya Karşı Sözleşme’nin imzacısıdır, Anayasa ve Ceza Kanunu’nda işkenceyi yasaklamıştır. Buna karşın ekonomiden toplum sağlığına kadar ülkenin tüm meselelerini güvenlik sorunu haline getiren mevcut siyasal iktidarın, her geçen gün daha da artan baskı ve kontrole dayalı yönetme tarzı sonucu, günümüzde tüm ülke adeta işkence mekanı haline geldi. Diyebiliriz ki işkence ve diğer kötü muamele Türkiye’nin en başat insan hakları sorunudur” diye konuştu.

'İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI VE SİNEMASEVERLER İLE BİRLİKTE OLMAKTAN ONUR DUYACAĞIZ'

Filmlerin seçiminden temin edilmesine, çevirisine, altyazı montajına, çevrimiçi ve fiziki olarak gösterilmesi için gerekli teknik altyapı hazırlıklarına, tanıtımının yapılmasına kadar belgesel film günlerinin organizasyonunda emeği geçen herkese teşekkür eden Üsterci, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"7 – 17 Aralık 2023 tarihlerinde çevrimiçi ve fiziki olarak gerçekleştirilecek olan 14. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri programında yine farklı insan hakları sorununa değinen, farkındalıklarımızı arttıracak, soru sorduracak ve bizleri düşünmeye yöneltecek ülke içinden ve dışından 25 seçme belgesel film yer almakta. Fiziki gösterimleri 7 – 10 Aralık 2023 tarihlerinde İzmir’de Fransız Kültür Merkezi salonunda, 15 – 17 Aralık 2023 tarihlerinde ise Van Barosu salonunda ve Diyarbakır Mordem Sanat Merkezi salonunda izleyebileceğiz. TİHV olarak, insan hakları savunucuları ve tüm sinemaseverler ile 14. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nde birlikte olmaktan büyük bir mutluluk ve onur duyacağız."